Strategije obvladovanja stresa pri pedagoškem delavcu

Prihajajoči dogodki

  • Trenutno ni razpisanih terminov seminarja!

Seminar je na voljo tudi za kolektiv

Zahtevaj ponudbo

Delo pedagoškega delavca spada med poklice z največjo stopnjo čustvenega stresa. Dolgotrajni stres močno vpliva na psihofizično zdravje posameznika. Mišljenjski in čustveni vzorci, osebne strategije soočanja s stresom, hormonski odzivi ter čustvena varna povezanost vplivajo na zdravje, zadovoljstvo in delovno uspešnost posameznika.

Vsebina seminarja

Opredelitev stresa ter različnih čustvenih odzivov na stres (jeza, strah, žalost, agresija, nezaupanje, agresivnost, nevoščljivost, arogantnost).

Vpliv čustvenih odzivov na fizično telo (somatika, bioritmi notranjih organov, hormonsko ravnovesje: kortizol, adrenalin, endrofin, serotonin). Delavnica: vaje za vzpostavitev hormonskega ravnovesja (glasba, masaža notranjih organov, avtosugestivne tehnike).

Sprostitvena vadba in dihalne vaje (delavnice: popolna mišična relaksacija za zniževanje anksioznosti/tesnobe in paničnih stanj; telesne vaje sproščanja ter masaža točk na telesu za mišično relaksacijo; dihalne vaje z vizualizacijo za zdravljenje organizma).

Energetske vaje za aktivacijo telesa in dobrega počutja (delavnice za spodbujanje pretoka življenjske energije ter njeno uravnovešenje).

Mentalne delavnice (koristne skrbi/nekoristne skrbi; življenje brez problema; postavljanje prioritet; organizacija časa; mentalni red/fizični red; kdaj čustva in kdaj razum).

Zaradi praktične izvedbe vaj bodite udobno oblečeni (trenirka oziroma udobno oblačilo, udobni čevlji).

Odzivi udeležencev:

„Sproščena, vesela, v stiku sama s seboj, odprta, učljiva, optimistična. To je to. Hvala za lepe izkušnje in nova spoznanja.“
„Ob koncu delavnice oz. seminarja se počutim prerojeno, polno energije. Naučila sem se vzeti čas zase, za sprostitev in se tudi naučila tehnik sproščanja. Hvala.“
„Seminar se mi je zdel zelo poživljajoč. Veliko vaj bom prakticirala. Dal mi je voljo, da bom lažje in bolj samozavestno zastopala samo sebe. To pomeni, da se bom spremenila in ne bom prevzemala bremena drugih nase. Vesela sem, da sem se udeležila seminarja. Hvala.“